Meniu

cg_menuHome

campioniCampioni Nationali Club

cg_menu Stiri Ciobanesc German

cg_menuVideo News

cg_menuCluburi Ciobanesc German

cg_menuCanise Ciobanesc German

cg_menuMasculi monta

cg_menuRezultate Expozitii

cg_menu Anunturi

cg_menu Scoli dresaj canin

cg_menu Pensiuni canine

cg_menu Cabinete veterinare

cg_menu Cazare cu caini

cg_menu Distribuitori hrana

cg_menu Umor canin

cg_menu Director web

cg_menu Link-uri diverse

cg_menu Oferta publicitate

cg_menuHarta site

cg_menu English Version

Bine ai venit
User:  
Parola: 
Inregistrare
Masculi Monta

...mai mult

Canise ciobanesc german
 • VON ECOBICI HAUS
 • Thoryai Szépség
 • Canisa Ciobanesc German | BringsLove
 • vomhirsman
 • Kliseern
 • vom storociuc
 • von Turenhof
 • Canisa vom WOLKENSCHLAG
 • Von Haus Stoica
 • CANISA DOG COSMINO

...mai mult

Scoli dresaj canin
 • ringo
 • Dresaj Personalizat
 • dresaj canin constanta
 • Dresaj canin
 • Dresaj Caini Pitesti
 • Dresaj Canin Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti Arges
 • DRESAJ CANIN BUCURESTI ,,GRAND-FORT''
 • dresaj canin la domiciliul tau in arges

...mai mult

Pensiuni canine
 • CareToPets
 • Pensiune canina apache Bucuresti
 • Pensiune hotel catei la doi pasi de Bucuresti
 • Pet Style
 • PENSIUNE CANINA SIBIU- KLISEERN
 • pensiune canina Oradea
 • Pensiunea Bianca
 • PENSIUNE CANINA SIBIU --- FLY DOGS
 • pensiune canina APACHE
 • pensiune canina constanta de Paste

...mai mult

Dezvoltare si etapele dezvoltarii cainilor

Dezvoltare si etapele dezvoltarii cainilor


Capacitatea cainelui de a se adapta si de a se integra in cadrul grupei umane (familia care l-a adoptat) depinde, in mare masura, de felul in care omul reuseste sa comunice cu el, prin "limbajul trupului" (gesturi, mimica, atitudini). Cainele stie cand suntem suparati sau cand suntem bine dispusi - el descifreaza aceste stari urmarindu-ne pozitia corpului, expresia fetei, gesticulatia. Perceptia cainelui despre mediul inconjurator se bazeaza pe instincte si pe experientele pe care acesta le parcurge, de-a lungul vietii, in cele ce urmeaza voi prezenta perioadele critice ale vietii cainelui, perioade in cadrul carora comportamentul acestuia este influentat si modificat de experientele specifice fiecarei varste (perioade de crestere) in parte. Perioada critica poate fi definita ca fiind acea perioada de timp cand o experienta aparent fara prea mare insemnatate influenteaza si chiar modifica pentru totdeauna comportamentul cainelui. Daca veti cunoaste specificul fiecarei perioade si veti actiona adecvat, cainele dumneavoatra se va dezvolta normal, armonios.

Perioada neonatala (de la fatare pana la 12 zile)

In aceasta perioada, puiul reactioneaza la stimuli termici (diferente de temperatura), la stimuli mecanici (atingere) si la stimuli olfactivi (miros). Are nevoie de stimulare fizica pentru a defeca si a urina. Nu vede si nu aude. Comportamentul puiului nu se modifica pe toata durata perioadei.

Perioada de tranzitie (l3 - 20 de zile)

Acum se evidentiaza o serie de modificari fizice. La inceputul perioadei, ochii puiului se deschid (la implinirea a cea 13 zile de viata). Pana la 20-21 de zile, cu toate ca pupila reactioneaza la lumina, puiul nu poate vedea obiectele si nu poate percepe nici miscarea. Tot acum puiul incepe sa se deplaseze, la inceput tarandu-se, apoi incepe sa mearga, impleticindu-se. Atunci cand se indeparteaza si nu mai poate localiza fratii de cuib si mama, puiul are prima manifestare de stres, vocalizand (scheauna). La aproximativ 20 de zile de la fatare apar primii dinti, iar puiul ii si foloseste: incepe sa roada si sa muste. Este si perioada in care puiul incepe sa auda (fara a putea insa identifica sursa de sunet) si sa dea din coada. Intr-o singura saptamana de evolutie rapida, puiul trece de la perioada neonatala la perioada de constientizare.

Perioada de constientizare (21 - 28 de zile)

Aceasta este prima saptamana in care puiul aude si vede. Acum, puiul deprinde primele notiuni ale comportamentului specific si invata sa comunice cu ceilalti membri ai cuibului. Daca in aceasta perioada puii sunt separati de mama, acest lucru va marca negativ comportamentul lor de mai tarziu. Astfel, puii separati de cuib in aceasta perioada pot manifesta, mai tarziu, atractie sexuala fata de grupa umana si labilitate psihica, dezvoltand totodata o dependenta impinsa la extrem fata de membrii familiei sau fata de unul dintre fratii lui.

Perioada de socializare la grupa canina (21 - 49 de zile)

Acum, puiul deprinde si incepe a folosi comportamentul specific speciei. Pentru a ajunge sa-si valorifice aceste informatii transmise genetic, puiul trebuie sa stea in cuib cu mama si cu fratii sai. Astfel puiul invata sa comunice prin intermediul diferitelor pozitii ale corpului, atitudinilor si expresiilor fetei, al vocalizarilor (marait, scheunat), incercand efectul acestora asupra mamei si fratilor sai. Tot acum puii invata ce inseamna sa muste si sa fie muscati, ce inseamna sa latre si sa fie latrati. Mai invata comportamentul si atitudinea specifice vanatorii, cum sa urmareasca si cum sa prinda vanatul. Luptandu-se in joaca, puiul invata sa raspunda la diferitele pozitii ale corpului adversarului, cand si cum sa atace, cand si cum sa se apere. Una dintre cele mai importante lectii pe care puiul o primeste in aceasta perioada este sa accepte disciplina. Lectiile de disciplina le administreaza cateaua-mama, care isi invata puii sa nu muste foarte tare, sa nu vina la supt decat atunci cand ea le permite acest lucru. Cea mai severa lectie de disciplina o primesc puii atunci cand mama ii maraie si le interzice sa se apropie in timp ce ea mananca. Imi amintesc cum Karuka, o femela de Ciobanesc asiatic, isi lua osul pe care i-l ofeream in afara cuibului si il ducea intre cei sase pui ai ei. Bineinteles ca puii se repezeau la os, dar Karuka ii punea imediat la punct cu un marait infricosator. Unul dintre puii masculi, exemplarul dominant al cuibului, a incercat sa revina, la os. Atunci Karuka a latrat scurt si s-a repezit amenintatoare la el, insa fara sa-1 muste. Puiul insistent s-a retras speriat. Karuka a continuat sa-si roada osul si alti trei pui au incercat sa-i dea tarcoale, dar au avut parte de acelasi tratament. Am ramas surprins de inteligenta cu care Karuka a regizat intamplarea pentru a-i invata pe pui ce inseamna respectul. O data lectia invatata, Karuka s-a intors catre pui, i-a impins tandra cu botul iar pe cel mai speriat, care ramasese culcat pe spate, l-a lins si l-a linistit. In aceasta perioada, intre a treia si a saptea saptamana de viata, puiul invata comportamentul caracteristic speciei. Izolarea de cuib a puiului inainte de implinirea a sapte saptamani are influente negative asupra dezvoltarii lui ulterioare, ii poate crea serioase probleme de daptare ce conduc la tulburari de comportament fata de alti caini si fata de grupa umana.

Perioada de socializare la grupa umana (7 - 12 saptamanii)

In acest interval de timp puiul poate fi separat fara probleme de cuib si de mama. Este perioada optima in care puiul poate fi vandut/cumparat. Acum, el este foarte receptiv si invata din toate experientele prin care trece. De aceea, recomand ca la aceasta varsta sa-i "regizati" cainelui cat mai multe experiente: mersul pe scari, mersul cu liftul, mersul pe suprafete alunecoase, sa-i "faceti cunostinta" cu mai multe persoane de varste diferite, sa-l incurajati in aportarea jucariei sa-l obisnuiti cu sunete zgomote diverse.

Prima perioada de imprimare a fricii (8 - 10 saptamani)

Acum, orice experienta dura, traumatica, inspaimantatoare, dureroasa are asupra cainelui un impact puternic si o influenta pe termen lung, iar imprimarea fricii poate deveni permanenta (veti avea un caine fricos). Evitati orice situatie care se poate dovedi stresanta pentru pui. Fiti foarte atenti, deoarece situatii pe care le considerati comune pot fi percepute diferit de catre cainele dumneavoastra, in aceasta perioada, certand cu fermitate cainele, il puteti dezobisnui, pentru totdeauna, sa faca lucruri nepermise (de exemplu sa roada cablurile electrice din casa, sa accepte hrana de la o persoana straina etc.).

Perioada de stabilire a ierarhiei (l2 - 16 saptamani)

In aceasta perioada, puiul forteaza nota, incercand sa preia conducerea grupei, incepe sa muste mai tare, sa latre mai insistent, sa maraie, desfasoara un intreg arsenal pentru a se impune in fata dumneavoastra, pentru a domina. Cand este adresat stapanului, acest gen de comportament trebuie descurajat cu fermitate. Pentru caine, stabilirea ierarhiei este foarte importanta. Daca nimeni din noua sa familie nu va prelua controlul si conducerea, o va face cainele, fara sa stea pe ganduri. Acest lucru este valabil pentru toti cainii, indiferent de talie sau de rasa. Cu cat puiul este mai dominant, cu atat va trebui sa va impuneti mai ferm in aceasta perioada. Acum este timpul sa consultati un instructor de dresaj sau sa va adresati unei scoli de dresaj, pentru a incepe educarea cainelui dumneavoastra. Aceasta este perioada cand trebuie sa stabiliti si sa va consacrati pozitia de autoritate fata de caine.

Perioada instinctului de explorare (4 - 8 luni)

Cainele incepe sa inspecteze mediul in care traieste, sa se aventureze pe cont propriu "in necunoscut". Tot acum se va preface ca nu aude cand este chemat, atitudine care poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. Felul in care veti intelege sa procedati in aceasta perioada face diferenta dintre un caine care, mai tarziu, vine sau nu vine atunci cand este chemat. In cele mai multe dintre cazuri, cu aceasta perioada se suprapune si schimbarea dentitiei. Atunci cand puiul nu mai raspunde la chemare si pare sa va ignore, nu va pierdeti calmul: repetati chemarea si asteptati-l sa vina la dumneavoastra. Timp de 2-3 saptamani, este recomandabil sa tineti cainele intr-o lesa retractabila cu ajutorul careia il impiedicati sa inainteze dupa ce l-ati chemat. Puteti deprinde cainele sa vina cand este chemat si cu ajutorul unei alte persoane, pe care cainele nu o cunoaste. Lasati puiul sa se indeparteze si, daca se face ca nu aude cand il chemati, "asistentul" dumneavoastra trebuie sa-l sperie. In acel moment cainele o va zbughi inapoi la stapanul sau, singurul loc unde se simte o-crotit, in siguranta. Sub nici o forma nu trebuie sa pedepsid cainele atunci cand se intoarce la dumneavoastra, chiar daca ati ragusit chemandu-l. Daca il certati sau il pedepsiti, acest lucru nu va face decat sa-i starneasca si mai tare dorinta de a sta departe. Pentru caine, chemarea la stapan trebuie sa fie intotdeauna un prilej de bucurie. Am amintit inainte ca in aceasta perioada are loc si schimbarea dintilor. Ca sa nu va roada papucii si mobila, cumparati-i cainelui jucarii si "oase" speciale, de la un magazin de profil.

A doua perioada de imprimare a fricii (6 - 14 luni)

Perioada este marcata de o schimbare importanta in comportamentul cainelui: dintr-o data pare sa-i fie teama de obiecte sau de persoane care, pana mai ieri, ii erau familiare. In astfel de situatii, cainele nu trebuie fortat sa aiba o confruntare deschisa cu lucrul sau persoana care-i provoaca frica, nici nu trebuie mangaiat cand isi manifesta teama. Incurajati-va cainele sa evalueze singur situatia, lasati-1 sa descopere singur ca teama sa este neintemeiata, in aceasta perioada, cu ajutorul unui instructor de dresaj, cainele poate capata mai multa incredere in sine, poate deveni mai "stapan pe situatie".

Perioada de maturizare (l - 4 ani)

Odata cu maturizarea se constata o crestere a agresivitatii cainelui si are loc o noua incercare a acestuia de a prelua conducerea in relatia cu dumneavoastra. Cresterea agresivitatii nu are, neaparat, conotatii negative. De regula, in aceasta perioada, un caine care a fost prietenos cu toata lumea devine mai selectiv, devine un caine de paza, care latra, de exemplu, cand suna cineva la usa. Totodata, cainele incepe sa se bata sau sa-i provoace la bataie pe cainii cu care, pana nu demult, se juca. Noua incercare a cainelui de a prelua "sefia" grupei trebuie descurajata ferm si autoritar. De cate ori este nevoie, puneti cainele sa execute exercitii de mentinere a disciplinei, dar nu uitati sa-l laudati cand le executa corect.

Gabriel Cocu (revista "Cainele Meu" - Martie 1998)"

Articol publicat de: Gabriel Cocu
Acest articol a fost afisat de 2357 ori 
[sus]
Calendar
 • Nu exista evenimente ...
SV-Bundessiegerzuchtschau
BSZS
WUSV 2015
wusv2015

Urmariti-ne!


Regulamente

...mai mult

Articole recente

...mai mult

Anunturi recente

...mai mult

Cluburi si asociatii
 • Clubul local de Ciobanesc German Baia Mare
 • Clubul local de Ciobanesc German Pitesti
 • Clubul de Ciobanesc German Constanta
 • Clubul Local de Ciobanesc German Baia Sprie
 • Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti
 • Asociatia Chinologica Timis
 • Asociatia Chinologica Medias

...mai mult